Ontumatutkimukset

Tuki ja liikuntaelinsairauksien tutkiminen on yksi isoimmista osa-alueista klinikkamme toimenkuvassa. Eläinlääkäreillämme on käytössä tutkimuksiin vaadittavat röntgen- ja ultraäänilaitteet sekä koulutettu hoitohenkilökunta avustamassa toimenpiteissä.

Ontumatutkimus sisältää aina haastattelun hevosen oireista ja lajityypillisistä tiedoista. Hevonen tutkitaan tunnustelemalla lämmön, turvotusten tai kipureaktioiden varalta.

Ontumatutkimukseen sisältyy myös liikkeiden arviointi suoralla uralla ja tarvittaessa myös ympyräuralla. Yleensä hevonen myös läpikäy taivutuskokeet. Tarvittaessa hevonen näytetään ratsain  tai   kärryjen edessä hiitti- tai kilpavauhdissa. Klinikan vieressä sijaitseva ravirata mahdollistaa ravihevosen kilpailuvauhtisen liiketutkimuksen suorittamisen. Näissä tilanteissa eläinlääkäri ajaa autolla hevosen perässä tai vieressä arvoiden hevosen tapaa ravata.

Silloin kun olet tuomassa ravihevosta ontumatutkimukseen on suositeltavaa, että otat hevosen omat varusteet mukaan kilpakärryineen. Ratsuhevosen ontumatutkimuksen ollessa kyseessä suosittelemme, että otat hevosen oman satulan ja suitset sekä itsellesi kypärän mukaan.

Usein ontuman tarkkaa selvittämistä varten hevosen raajoja joudutaan puuduttamaan.